Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Κουρκουτόψωμο τρυφερό με αλεύρι βρώμης και γιαούρτι



Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο (χωρίς την πέτσα)
δυο κουταλιες σουπας  ελαιόλαδο
τρια αυγα
μισο κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κεσεδάκια αλεύρι βρώμης
μισό κουταλάκι γλυκού μέλι
δυο πρέζες αλάτι
πιπέρι, θυμάρι κατά βούληση

Εκτέλεση:
Βάζω σε λεκανίτσα το μισό γιαούρτι, το λάδι και τα αυγά και χτυπάω με ένα πηρούνι. Προσθέτω τη σόδα στο υπόλοιπο γιαούρτι μέσα στο κεσεδάκι, ανακατεύω και αφήνω πέντε λεπτά να αφρίσει. Προσθέτω στο μείγμα στη λεκανίτσα, και ρίχνω το αλεύρι, ένα ένα κεσεδάκι ανακατεύοντας καλά με το κουτάλι. Μαζί με το δεύτερο κεσεδάκι προσθέτω και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια το μέλι , το αλάτι και ό,τι άλλο μυρωδικό θέλω. Ανακατεύω καλά να έχω έναν ομοιογενή σφιχτό χυλό.
Ρίχνω το χυλό μου σε λαδωμένη φορμίτσα στρόγγυλη 22 εκατοστών διαμέτρου (λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά αν θέλετε σε διαμέτρου 30 εκατοστών κάντε μιάμιση δόση).

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά. Σβήνω το φούρνο κι αφήνω μέσα για δέκα λεπτά ακόμα.
Γίνεται ένα πλακέ ψωμάκι σαν πιτούλα, το οποίο δεν ξεραίνεται αλλά παραμένει μαλακό και φρέσκο για μέρες. Τυλίγω με πετσετούλα αφού κρυώσει και διατηρώ εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου